מהי אסאנה?
ביוגה סוטרה של פטנג'לי אסאנה מוגדרת כתנוחה שהיא יציבה ונוחה. שם המונח התייחס לתנוחה שבה יושבים במדיטציה. המשמעות של המושג אסאנה הורחב ע"י ה-האתה יוגה לכל סוג של תנוחה: בעמידה, בישיבה, בפיתול, תנוחות הפוכות ותנוחות של שיווי משקל.
תנוחות שמתרגלים בקונדליני יוגה כוללת תנוחות שיהיו מוכרות למתרגלי האתה יוגה, אולם אין קוראים להן בשם הסנסקריט המוכר אלא לרוב מתארים או מדגימים את התנוחה. קונדליני יוגה כוללת גם תנוחות שפחות שכיחות בשיטות יוגה אחרות ובדרך כלל יש בהן חזרתיות של תנועה כמו "רכיבת גמל", פיתול עמוד שדרה לימין ולשמאל, וכו'. סדרה מוגדרת של תנוחות היא הבסיס של קריה.
כיצד התנוחות משפיעות עלינו?
לאסאנה יש השפעה על מכלול הגופים שלנו: הגוף הפיזי, המיינד, הנפש והגופים האנרגטיים. האפקט של האסאנה נוצר בשילוב של תנוחת הגוף, אופן הנשימה, והמיקוד של תשומת הלב.
ברמה הפיזית תנוחה עובדת על השלד והשרירים (הגמשה וחיזוק), האיברים הפנימיים, זרימת הדם והלימפה (הזרמה והתנעה), מערכת העצבים (עירור או הרגעה) והמערכת ההורמונלית (איזון או הפעלה).
ברמה האנרגטית, אסאנה בשילוב עם נשימה וכוונה יכולה להשפיע על זרימת הפראנה לאורך ערוצי האנרגיה בכל הגוף. נאמר שתינוקות ברחם מבצעים 84 אסאנות ואם הם מדלגים על אחת זה יכול לגרום לחסימה אנרגטית שיהיה צורך להתמודד איתה מאוחר יותר בחיים. ישנן אסאנות שיכולות להיות מאוד עוצמתיות לאנשים מסוימים וזה יכול להיות קשור לזמן ההריון שלהם.
ברמה של המיינד, תנוחה מסוימת יכולה להשפיע על הרגשות והמחשבות שעולות, ולהפך, מחשבות וקשב יכולים להשפיע על החוויה של התנוחה.
כאשר מתרגלים תנוחה בפעם הראשונה זה יכול להרגיש מוזר. כדאי לשקוע לתוך התנוחה, להרפות שרירים שאינם בשימוש באותה אסאנה, להביא תשומת לב לשרירים שנמצאים בשימוש ולתחושות באזורים שונים בגוף. בקונדליני יוגה אנחנו לא שמים דגש על ביצוע מושלם של התנוחה אלא על הדיאלוג הפנימי והחוויה שהתנוחה מביאה.
אפשר לראות תרגול של אסאנה כמדיטציה בתנועה או בשהיה. הבאת קשב ותשומת לב לאזור מסוים יכולים להזרים את הפראנה ולפתוח חסמים אנרגטיים באזור שהפנינו אליו את תשומת הלב.
זוויות ומשולשים בקונדליני יוגה
בקונדליני יוגה אנו מדברים הרבה על מדע הגיאומטריה של הגוף. כל זווית שנוצרת באסאנה יש לה אפקט ספציפי. לדוגמא אם ניקח את הרגליים (במצב של שכיבה): הרמה לגובה של 30 מעלות תשפיע על אזור הטבור. הרמה ל-60 מעלות תשפיע על הלב והריאות. עוד דוגמה היא פתיחת הזרועות לצדדים שמפעילה את המרידיאן של הלב ומעלה רגשות המושרשים עמוק בתוכנו.
אסאנות מתקדמות
ישנן תנוחות שהן מתקדמות יותר. זה אינו אומר שמי שיכול לעשות אותן הוא מתקדם יותר כבן אנוש. אם זה היה נכון כל אקרובט היה "מואר". יש כאלו שיכולים בקלות להישאר בתנוחת גשר לאורך זמן אך לגלגל את הלשון לנשימת "סיטאלי" זה בלתי אפשרי עבורם. כולנו "עובדים" על העניינים שלנו בצורות שונות. לתחרותיות והשוואה אין מקום בקונדליני יוגה. מה שחשוב הוא לעבור את המחסומים של עצמנו ולגלות את האסאנות מהפנים אל החוץ. הסיבה שאנו עוצמים עיניים בקונדליני יוגה יותר מבכל יוגה אחרת היא כדי שלא נסתכל סביב על מנת לקבל אישור חיצוני. קונדליני יוגה זה ביני לבין עצמי. זה לא משנה אם לא מצליחים לעשות לוטוס מלא. באמצעות משמעת ועקביות, מה שנמצא בהישג ידך – ייפתח, ולאט לאט תגשימו את המטרות האישיות שיש לכם.
תנוחות הנפוצות
ישיבה פשוטה (Easy pose) או סוקאסנה, משמשת בסיס להרבה תנוחות מדיטטיביות. זו ישיבה בגב זקוף כאשר הרגלים מוצלבת זו מעל זו ושתי כפות הרגליים מונחות על המזרן.
ישיבת סלע (Rock Pose) או ואג'ראסנה, זו ישיבה על העקבים כאשר גב כף הרגל מונחת על המזרן כך שהן לוחצות על העצבים הקיימים באזור הישבנים. התנוחה נקראית כך מכיוון שנאמר שהיא משפיעה על מערכת העיכול בצורה כזו שניתן אפילו לעכל אבנים באופן זה.