על החמלה / יעל שחם גפני

הנושא שנבחר ע"י 3HO השנה הוא הסוטרה הרביעית של העידן החדש:

"Understand through Compassion or you will misunderstand the times."

"הבינו דרך חמלה או שלא תבינו כהלכה את הזמנים האלה."

יוגי בהג'אן הבהיר את הסוטרה הזו כאשר אמר שאנו צריכים להבין דרך חמלה – במקום דרך תשוקה – או שלא נבין כהלכה. התשוקה היא כמו גאות שבאה והולכת, המיינד לא יכול להיות יציב מפני שגלי הגאות של התשוקה תמיד יתפסו את התודעה מעלה, מטה ומסביב.

החמלה היא כמו רוח שנושאת אותך מעבר לים האינסופי. "הפכו את התשוקות שלכם לחמלה ע"י ששתחושו שהאחרים הם אתם ואתם הם האחרים. הסירו את המחיצות של העצמי האגוצנטרי וחושו את העצמי בכל. הכל הוא האחד והאחד הוא הכל."

רק כאשר באים מהלב המילים שלכם יוכלו לחדור את כל הלבבות. "כאשר נהפכים לישות של חמלה, אז מילותיה יכולים לנער כל לב, הן חודרות."

"זה מגע היד, מילה שנאמרת וקשר עין אשר פותחים את לב האדם, לא הידע שנמצא בכל הספריות שבעולם." – יוגי בהג'אן

מגע יד חומל
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

חמלה, אמפתיה, הזדהות, סִימְפַּתְיָה, רחמים

אני תמיד מתבלבלת בין כל המושגים האלה. אז מה בדיוק מרגישים כשמרגישים חמלה?

הביטוי "מיתרי הנפש" לקוח מעולם הצלילים ומדמה כל רגש לאקורד המתנגן במיתרי הנפש. האקורדים שהנפש מפיקה יכולים להיות במנעדים או אוקטבות שונות – בהתאם לכלי שהנפש מהווה. למשל רגשות של כעס או תסכול יוצרים אקורדים דיס-הרמוניים בתדר של מים נמוכים, ורגשות של חמלה ואהבה יוצרים אקורדים הרמוניים בתדרים של מים גבוהים. בבודהיזם אומרים על אדם שהגיע לנירוונה, שסילק מתודעתו את כל הנגעים הרוחניים, אותם רגשות דיס הרמוניים בתדרים נמוכים. אדם כזה אינו יכול לחוש כעס למשל. הוא טיהר את הנפש שלו ומיתרי הנפש שלו לא יכולים להפיק אקורדים בתדרי מים נמוכים.

לפי המודל הזה אפשר להבין מהן אמפתיה והזדהות. אני פוגשת חבר שמיתרי הנפש שלו נדים בתדר מסוים, ואם הנפש שלי יכולה לנוד בתדר הזה מתרחש תהליך של תהודה, וגם מיתרי הנפש שלי מתחילים לרטוט באותו אקורד. אני מרגישה בדיוק את מה שהחבר מרגיש. במקרה הזה השדה האנרגטי והרגשי שלי מושפע, נוצר ערבוב של השדות שלי ושל החבר ואני מתרחקת מהתדר העצמי שלי. אני שוקעת באותו בור שהחבר נמצא בו. החבר ירגיש שיש לו חבר לצרה, אבל האם אני יכולה לעזור?

רחמים קורים כאשר הנפש שלי יכולה לנוד בתדר של החבר אבל אני נמצאת בשיפוטיות ובביקורתיות. אני מרגישה את עצמי מעל לחבר, ולכן אני נשארת בראש וסוגרת את הלב, אני חוסמת את התהודה – ואז התוצאה היא ריחוק וניכור. אני נשארת מחוץ לבור, אני יכולה להושיט יד לעזרה, אבל הלב שלי סגור.

לעומת זאת חמלה מתרחשת כאשר טיהרתי את הנפש שלי מאקורדים דיסהרמוניים. אם אני פוגשת חבר שמיתריו רוטטים באקורד כזה, לא תוכל להיוצר תהודה. אני מזהה מה הוא מרגיש, אני מבינה מה הוא מרגיש, הייתי שם, אני מכירה את זה, אבל אני לא יחד איתו בבור. אני שומרת על לב פתוח ועל התדר העצמי שלי ומתוך זה יכולה להושיט לו יד ולעזור לו לצאת מהבור.

וכאן יש סרטון נחמד שמבהיר את ההבדל בין אמפתיה וסימפטיה


יעל שחם גפני היא מורה לקונדליני יוגה בחיפה ומנחת תהליכי מודעות לסרטן השד לנשים. לעוד מידע על פעילותה של יעל הכנסו לקישור

© 2024 קונדליני יוגה.

בניה - שמרת דיגיטל - מומחה מחשוב ואינטרנט, עיצוב - סטודיו לעיצוב הלית קלכמן