"5 בבוקר, יום שבת , סוף הקיץ. הצירים חודרים לי לשינה ומעירים אותי. אני מתחילה לסדר את הבית במרץ. מנסה להבין- האם הלידה כבר התחילה? יוצאת לחצר, יושבת מתחת לעץ התות, מתרכזת פנימה בנשימה, ונרגעת."
כך מתחיל סיפור הלידה השניה שלי, של לידת ביתי לילה. סיפור שממשיך במתיקות ללידת בית קסומה ומבורכת.
כל סיפור לידה הוא יחיד ומיוחד, לכל אישה יש את הדרך שלה ללדת ולכל ילד יש את הדרך שלו להיוולד. ובכל זאת, מה הקשר ליוגה? ולקונדליני יוגה? ולמה כ"כ חשוב ללמוד וללמד את זה?
היוגה מאפשרת לאישה ההרה להתחבר יותר טוב לגוף שלה, לנשימה שלה, לנשמה שלה ואפילו לנשמה שהולכת ומתגשמת בגוף הגדל בתוך רחמה.
קונדליני יוגה להריון, בנוסף לעבודה על חיזוק והגמשת הגוף, מאפשרת להפוך את תהליך ההריון למשהו שנושא בתוכו גם קבלה והכרות עם מה שקורה במחשבה וברגש, ומחברת לחוויה הקסומה והלא נתפסת של יצירת חיים.
האישה עושה הכנה עמוקה ללידה- לא רק תנוחות, אלא בעיקר ה"תנוחה" של התודעה. יש לנו תפיסה אשלייתית לגבי לידה. מה שראינו בסרטים ומה ששמענו מסיפורים, ואפילו הזיכרון התאי של הלידה של עצמנו- שלידה זו חוויה כואבת וקשה, התגלמות הסבל. אפילו נשים שפניהן מועדות ללידה טבעית, פעמים רבות מגיעות לא מוכנות מספיק ללידה, ובשילוב עם מערכת רפואית שמבוססת על פחדים, מסיימות את הלידה בשרשרת של התערבויות רפואיות. במקום לצאת מועצמות וחזקות, הן מביאות לעולם ילד בחוויה שפעמים רבות מעורבת בה תחושת פספוס, חוסר אונים, חולשה ואפילו השפלה, וזו אותה אמא שנדרשת עכשיו להיות אמא- על כל המשתמע מכך.
קונדליני יוגה מקדשת את ההריון. בתרגול משולבות הרבה מדיטציות שעובדות על נקיון רגשי, חיבור לאינטואיציה, וגם על ההכרות עם המושג של "כאב", ומה המיינד שלנו מספר לנו על הכאב. זה לא אומר שהאשה לא תחווה כאב בזמן הלידה, אולם התרגול הזה יאפשר לה לזהות בזמן אמת מתי זה הכאב עצמו, שהוא פשוט תחושה חולפת של הגוף, ומתי זה כבר סבל, שהראש מייצר, ולהבין שהכאב הזה הוא חיובי, הוא קשור לפתיחה של השער והוא חלק מהדרך שמביאה את התינוק לעולם.
ב2013 השתתפתי בקורס של הוראת קונדליני יוגה להריון מודע, שהתקיים בסטודיו של רונית ורדי והועבר ע"י המורה הנפלאה גורוג'גט קאור. במהלך הקורס למדנו קיבלנו את הרקע הפיזי והרוחני של מצבי ההריון, הלידה ולא פחות חשוב – לאחר הלידה.
במסורת היוגית מומלץ לאשה להיות במשכב לידה במשך 40 יום אחריה, מינימום עבודה, מקסימום מנוחה, זמן של הכרות אינטימית עם התינוק.
לאחר תקופה זו אפשר לחזור לתרגול יוגה לאט לאט, וזו הזדמנות לאסוף את האמהות עם התינוקות ולתמוך בהן בתחילת הדרך המורכבת, המאתגרת והמופלאה בשיעורי יוגה עדינים וקשובים. החלק החשוב בשיעורים הללו הוא ההרפייה וזמן השיחה והשיתוף. יוגי בהג'ן אמר שנשים חיות יותר מגברים בזכות היכלת שלהן לשתף ולא לשמור את כל רגשות בבטן. בתקופה זו יש לכך חשיבות גדולה עוד יותר.
התחלתי בסיפור הלידה השנייה שלי ואני רוצה לסיים בסיפור של הלידה הראשונה שהביא אותי לעשות את הדרך שלי כמורה לקונדליני יוגה להריון.
התרגול בזמן הריוני הראשון שמר על כיונון פנימה, חיזק את החיבור שלי לגוף, לנשיות, לעובר. לקראת הלידה התברר שהעובר במצג עכוז וככל שהתקרב המועד, הלחץ הסביבתי שנבע מגישת הממסד הרפואי ללדת בקיסרי מתוכנן התגבר. בזכות אותה עבודה פנימית שהתאפשרה עם היוגה, יכולתי להקשיב לקולות הפנימיים, להתחבר לכוחות שלי ובסופו של דבר ילדתי את בני הבכור אסף בלידת עכוז בבית. הלידה הייתה מאד שמחה ומעצימה. חוויה זו הביאה אותי להצטרף לקורס המורים ואח"כ לקורס של קונדליני יוגה להריון וכיום יש בי תחושת שליחות לתמוך בנשים בתהליך ההריון, ההכנה ללידה ומה שאחריה.
————————————————————
נאוה ליכטנר 052-5211651 shlukilu@gmail.com
מורה לקונדליני יוגה, מדריכת "שומרי הגן" , שחקנית בהצגה "מופע לידה"במסגרת "פשוט- תאטרון יער", ובעיקר-רעיה לרני במבוק ואמא לאסף ולילה.