מה זה חופש וחירות בשבילי

חג הפסח הוא חג האביב וגם חג של יציאה מעבדות לחירות. בשנתיים האחרונות החופש, החירות והריבונות שלנו מאותגרים ברמה שלא הכרנו קודם. זה התחיל עם סגר, שבו הגבילו את חופש התנועה, ממש כלאו אותנו בתוך הבתים. זה המשיך עם כפייה של עטיית מסכות והגיע לכפייה של טיפול רפואי בצורת זריקה, דבר שמערער על עצם הריבונות שלי על גופי.

אני מרגישה שכל זה בא להעיר אותנו כאנושות לתחושה שבעצם אנו לא חופשיים באמת, אין לנו חירות ואין לנו ריבונות אמיתית. אפשר לומר שאנחנו עבדים מודרניים. אנחנו כבולים, אנחנו משועבדים. ברי סחרוף כתב על זה שיר בזמנו (שאפשר לשמוע כאן)

לפני כשנה הצטרפתי לקבוצה ביתית של אנשי הרוח החופשית, ועשינו ביחד תהליך להעצמת הרוח החופשית. את התהליך פיתח הפסיכיאטר פינקי פיינשטיין והוא זמין באתר

במסגרת התהליך קיבלנו דף עם 8 שאלות שחזרנו לענות עליהן במשך כמה מפגשים. השאלה הראשונה היתה:

מה זה 'חופש' בשבילי, כרגע?

אני ממליצה לכם לעצור לרגע ולענות על השאלה הזו. ממש קחו דף, רשמו עליו את השאלה ותענו, מה שעולה. אל תחשבו יותר מידי. כדאי לחזור על זה במשך כמה ימים.

חופש, חירות, ריבונות, מה המשמעות של המילים האלה?

מהי ריבונות

ריבונות היא מילה שבדרך כלל מופיעה במשמעות פוליטית, ריבונות היא הזכות הבלעדית להפעיל סמכות עליונה על אזור גאוגרפי או קבוצת אנשים. כלומר ריבונות קשורה לסמכות.

מהי ריבונות כשמדובר בפרט? ריבונות של הפרט היא סמכות פנימית, לקיחת אחריות על המציאות שלי והידיעה שאני אינני קורבן. איש אינו מכתיב לי את האמת שלי, איש אינו מכתיב לי את המציאות שלי, אף אחד לא אומר לי איך להיות, איך להרגיש ואיך להגיב. המורה הרוחנית לורי לאד מדברת על כך בסרטון הזה.

מהי חירות

המילה חירות מבטאת את הרעיון שאני אדון לעצמי ואף אחד לא יכול להכריח אותי לעשות דבר בניגוד לרצוני. רעיון החירות תואר בספרו של הפילוסוף האנגלי ג'ון סטיוארט מיל "על החירות" שיצא ב 1859. הוא מבסס את החירות על שני עקרונות:

  1. עיקרון חירות האדם: "ביחס לעצמו, ביחס לגופו ונפשו שלו, היחיד הוא ריבון"

    העיקרון הזה בעצם מבטא את זכויות האדם שיש להגן עליהן כנגד תופעות של עריצות. עריצות יכולה לבוא מהשלטון, ויכולה גם להיות עריצות הרוב, שבאה לידי ביטוי בכפיית ערכי מוסר וקביעת תקני התנהגות ראויה. דרך ערכים ונורמות החברה מפעילה כפייה על היחיד שעלולה לפגוע בו בצורה קשה.
  2. עיקרון ההיזק: "המטרה היחידה אשר למענה אפשר להפעיל כוח בצדק כלפי כל חבר בקהילה מתורבתת בניגוד
    לרצונו היא כדי למנוע נזק לאחרים. טובתו שלו, הפיזית או המוסרית, אינה הצדקה מספקת"

    העיקרון הזה קובע את התנאים שבהם יהיה לגיטימי מצד החברה או המדינה להתערב בענייניו של הפרט ולפגוע בחירות שלו.

חירות היא החופש במובן הפוליטי, במובן של זכויות האדם, במובן של חופש משעבוד ומשליטה של אחרים.

מהו חופש

חופש הוא מושג יותר רחב ואפשר להסתכל עליו בכל מיני רמות. ברמה החיצונית, ברמה הרגשית, ברמה התודעתית וברמה הרוחנית.

האם חופש הוא דבר שנותנים לי או דבר שאני יוצר?

חופש קשור באופן הדוק לרצון ולבחירה. יש לי חופש כשאני יודע מה אני רוצה ואני יכול לבחור בזה. חופש קשור למודעות והכרה פעילה, כשאני מודע בכל רגע לאמת שלי, לרצון שלי, לרגשות שלי, למחשבות שלי, וגם מודע לתפיסות ואמונות שמגבילות אותי.

יש גם את החופש האולטימטיבי – נירוואנה, כך מלמדות אותנו התורות הרוחניות, וזה השחרור מהאשליה של העצמי הנפרד ומהכבלים של השתוקקות, דחייה ובורות.

אז אחרי שהֵבַנּוּ קצת יותר מהו חופש השאלה הבאה שמתבקשת היא:

באיזה מקומות בחיי חסר כעת חופש?

כדי לענות על השאלה הזו קודם כל צריך לדעת מה אני רוצה. ובהקשר הזה אני רוצה לספר לכם סיפור. כשסיימתי את התואר השני נסעתי לטיול במזרח. התחלתי את הטיול בהודו עם שותף, שאחרי חודש היה צריך לחזור לארץ ואני המשכתי לטייל לבד. ביום הראשון אחרי שנפרדו דרכינו אני זוכרת שהתעוררתי, שכבתי במיטה ושאלתי את עצמי מה אני רוצה לעשות היום. לא היתה לי תכנית, ופתאום הבנתי שאני לא יודעת מה אני רוצה. נשארתי לשכב במיטה. זו היתה הפעם הראשונה בחיים שלי שלא היתה לי שום מחוייבות, לאף אחד, לאף מטרה חיצונית, לאף תלם שצריך ללכת בו. במובן הרבה יותר עמוק הבנתי שאני לא יודעת מה אני רוצה. שאני בכלל לא מחוברת לרצון שלי, ושכל חיי בעצם הלכתי אחרי "רצון" של אחרים. זו היתה נפילת אסימון מאסיבית.

אחרי שמגלים את הרצון וגם מקשיבים לו, אפשר עכשיו לראות איפה אני לא הולך אחרי הרצון שלי, איפה אני בוחר בניגוד לרצון שלי. אלה מקומות בחיים שחסר בהם חופש.

אחרי שגילינו איפה חסר לי חופש בחיים נוכל להתקדם לשלב הבא ולשאול:

מה מגביל את החופש שלי?

אנחנו תמיד חושבים שדברים חיצוניים מגבילים לנו את החופש. אני גיליתי שהדברים המגבילים הם בדרך כלל בראש ובראשונה דברים פנימיים. הרגלים, התמכרויות, אמונות, תפיסות, פחדים. פינקי פיינשטיין מכנה את כל אלה "הדיקטטור הפנימי".

אם כך כדי להעצים את החופש שלי יש לי עבודה לעשות. לגלות מהם אותם הדברים שמגבילים את החופש שלי, ולשחרר אותם, אחד אחד, את התפישות והאמונות המגבילות, את הפחדים, את ההרגלים וההתמכרויות.

האם החופש שלכם מספיק חשוב לכם כדי לעשות את העבודה הזו?

© 2024 קונדליני יוגה.

בניה - שמרת דיגיטל - מומחה מחשוב ואינטרנט, עיצוב - סטודיו לעיצוב הלית קלכמן